Как бързо да продадам или отдам имот...

Много често собствениците на имот в стремежа си да продадат или отдадат имот се свързват с много агенции и смятат, че по този начин вероятността нещата да се случат бързо се увеличава.

ТОВА Е ГОЛЯМА ГРЕШКА. В България няма правила при боравенето с недвижими имоти и много често агенциите "подбиват" цената, в стремежа си да привлекат потенциални клиенти. Логиката на клиента е да се насочи към най-евтината оферта и по този начин да купи или наеме на най-изгодна цена. От изкуственото намаляване на цената страда и собственика на имота, и брокера. В белите държави агенциите сключват договор със собственика за определен период, в който САМО те могат да продават или отдават имота. По този начин ако агенцията или брокера са добри, нещата се случват и клиентът е доволен. Няма кражба на оферти, удари под кръста и други подобни. Също така в белите държави собственика на имот НЕ МОЖЕ САМ да продава или отдава имота си. Колкото по-бързо започнем да работим по правилата на белите държави, толкова по-бързо ще се цивилизоваме и ще станем нормална държава.
Всичко е въпрос на желание.

Защо се получава конденз - малко известни факти...

Всички сме имали проблеми с конденз, но малко известно е защо се получава.
В интернет по форуми и сайтове надълго и нашироко са описвани проблеми от конденз, хората питат каква е причината, но почти никъде не се посочват факторите, които го предизвикват. Защо през времето на “социализъма” нямаше проблем “конденз” ?
Парното на 5, дървена дограма, през която духаше и изобщо не се замисляхме за топлоизолации, саниране и т.н., топли стени и радиатори на max под прозорците.
От нашия дългогодишен опит в строителството сме стигнали до следните причини, проверени на практика:
Влажност на въздуха - това е основната, но не единствена причина за конденз. Тъй като зимата не се проветряват помещенията с цел да се запази температурата, влагата няма къде да отиде и по студените повърхности се появяват миниатюрни капчици. Ако намалим влагата в помещението до 50-60% ще елиминираме този фактор, но няма да премахнем конденза.
Температура на въздуха - всички правим икономии като не отопляваме през цялото време жилището, в което живеем. Препоръчителната температура на помещението е 20-22°С. и така хем се изсушава въздуха, хем се затоплят стените.
Температура на вътрешните повърхнини - това е нещо, което никой не отчита или никой не контролира. С понижаване на температурата в помещението се понижава и температурата на вътрешните повърхнини. Когато тя стане под 11ºС възниква предпоставка за конденз. Именно този фактор обикновено се пренебрегва, защото ние измерваме температурата на въздуха, влажността на въздуха, но не измерваме температурата на вътрешните повърхнини. Вече има термометри, които се лепят и така може да се отчете температурата на стените.
Влажността на въздуха можем да контролираме, като си купим влагомер/ термометър, а вече има богат избор на влагосъбиратели. За температурата на въздуха нещата са ясни, а за температурата на вътрешните повърхнини решенията са топлоизолация на стените и затопляне на въздуха пред прозорците.
И още нещо относно предпазването от конденз: 
Вентилационни клапи /или луфтери/ които се поставят на дограмата /врати и прозорци или допълнение към стъклопакета/. 
И разбира се движение на въздуха. Трябва да изберете откъде ще ИЗЛИЗА влажния въздух в помещенията. 
Добро решение са вентилационните комини в апартаментите, както и отдушниците в баните, мокрите помещения и кухните. 
Въздухът трябва да ВЛИЗА и да ИЗЛИЗА - само тогава къщата диша.

Ако са спазени и четирите предпоставки за микроклимата в помещенията няма как да се получи конденз.

Copyright © 2018 Уеб дизайн от www.creatico.bg