Конденз - защо се получава :(

Всички сме имали проблеми с конденз, но малко известно е защо се получава.
В интернет по форуми и сайтове надълго и нашироко са описвани проблеми от конденз, хората питат каква е причината, но почти никъде не се посочват факторите, които го предизвикват. Защо през времето на “социализъма” нямаше проблем “конденз” ?
Парното на 5, дървена дограма, през която духаше и изобщо не се замисляхме за топлоизолации, саниране и т.н., топли стени и радиатори на max под прозорците.
От нашия дългогодишен опит в строителството сме стигнали до следните причини, проверени на практика:
Влажност на въздуха - това е основната, но не единствена причина за конденз. Тъй като зимата не се проветряват помещенията с цел да се запази температурата, влагата няма къде да отиде и по студените повърхности се появяват миниатюрни капчици. Ако намалим влагата в помещението до 50-60% ще елиминираме този фактор, но няма да премахнем конденза.
Температура на въздуха - всички правим икономии като не отопляваме през цялото време жилището, в което живеем. Препоръчителната температура на помещението е 20-22°С. и така хем се изсушава въздуха, хем се затоплят стените.
Температура на вътрешните повърхнини - това е нещо, което никой не отчита или никой не контролира. С понижаване на температурата в помещението се понижава и температурата на вътрешните повърхнини. Когато тя стане под 11ºС възниква предпоставка за конденз. Именно този фактор обикновено се пренебрегва, защото ние измерваме температурата на въздуха, влажността на въздуха, но не измерваме температурата на вътрешните повърхнини. Вече има термометри, които се лепят и така може да се отчете температурата на стените.
Влажността на въздуха можем да контролираме, като си купим влагомер/ термометър, а вече има богат избор на влагосъбиратели. За температурата на въздуха нещата са ясни, а за температурата на вътрешните повърхнини решенията са топлоизолация на стените и затопляне на въздуха пред прозорците.
И още нещо относно предпазването от конденз:
Вентилационни клапи /или луфтери/ които се поставят на дограмата /врати и прозорци или допълнение към стъклопакета/.
И разбира се движение на въздуха. Трябва да изберете откъде ще ИЗЛИЗА влажния въздух в помещенията.
Добро решение са вентилационните комини в апартаментите, както и отдушниците в баните, мокрите помещения и кухните.
Въздухът трябва да ВЛИЗА и да ИЗЛИЗА - само тогава къщата диша.

Ако са спазени и четирите предпоставки за микроклимата в помещенията няма как да се получи конденз.

Copyright © 2018 Уеб дизайн от www.creatico.bg